Biztonság Kösd be az öved az online térben is! Trendek az online világban

Tények és tévhitek az online és mobilfizetésekről

Bár számtalan módja van az online fizetésnek, sőt az MNB adatai szerint az elmúlt 6 évben megduplázódott az elektronikus tranzakciók száma, a magyarok többsége még mindig a készpénzes vásárlást preferálja. A döntés oka általában az, hogy a felhasználók félnek a digitális megoldások használatától – de tényleg van mitől tartani? Ezt vizsgáljuk cikkünkben, amelyben összegyűjtöttük az online fizetéseket övező legfőbb tévhiteket és tényeket.

 1. Tényleg csak a személyes kártyás fizetés biztonságos?

  Tévhit: a személyes bankkártyás fizetés biztonságosabb, mint az online.

  Tény: a POS terminálokon keresztüli fizetés során ugyanúgy kommunikál egymással a szolgáltató és a terminál, a kártyaadatok tehát ebben az esetben is kikerülnek az online térbe. A tranzakció mögötti folyamat online és offline fizetésnél hasonló, a különbség gyakorlatilag abban áll, hogy a vásárló, vagy a terminál adja meg a szolgáltatónak a kártyaadatokat.

  • OTP Mobil tipp: online fizetés esetén érdemes megbizonyosodni az adott honlap megbízhatóságáról. Figyelem: a fejléc elején lévő kis lakat ikon önmagában nem elég, számos csaló weblap esetében is megjelenhet. A lakat ikon azt mutatja, hogy a böngészőnk és a honlapot kiszolgáló domain szerver közötti kapcsolat titkosított, biztonságos. Vagyis, ha az ikon mellé https:// kapcsolat is társul, megnyugodhatunk. Csak megbízható fizetési oldalon adjuk meg a kártyaadatainkat. Offline vásárlás esetén pedig mindig figyeljünk arra, hogy kártyaadatainkat ne leshesse le, lophassa el senki. Védjük bankkártyánkat az illetéktelenektől.

 2. Könnyebb visszaélni az érintéses fizetésre alkalmas bankkártyákkal?

  Tévhit: az egyérintéses kártyák adatait egy NFC olvasóval néhány másodperc alatt el lehet lopni, és az eltulajdonított adatokkal akár vásárlást is kezdeményezhet a tolvaj.

  Tény: bár az NFC olvasóval történő pénzszerzés vagy adatszerzés technológiailag megvalósítható, túl nagy kockázatot jelentő módszer, éppen ezért nem is elterjedt ez a visszaélési forma. A Mastercard arra is felhívja a figyelmet, hogy a kártyában működő dinamikus adatvédelmi eljárásoknak, valamint a korszerű azonosítási megoldásoknak hála az egy érintéssel működő Mastercard és Maestro kártyákkal történő fizetéskor visszaélésre felhasználható adatok nem „hallgathatóak le”.[1]

  • OTP Mobil tipp: fordítsunk kiemelt figyelmet tehát a kártyaadataink megóvására, ezen belül is kiemelt fontosságú a CVV kód védelme. Ezt az azonosítót soha ne áruljuk el senkinek!

 3. Nem biztonságos a mobilfizetés?

  Tévhit: a telefonunk túl sok adatot tud rólunk, amik könnyen kiszivároghatnak, így nem érdemes mobiltelefonról indítanunk a fizetéseket.

  Tény: a tokenek, a titkosítás, a 3D Secure azonosítás és további, a rendszerbe épített biztonsági faktorok hatékony védelmet jelentenek a támadásokkal szemben. A PCI-DSS standard további garanciát jelent, így az ezzel rendelkező e- és m-kereskedők megbízhatóak, vásárolhatunk tőlük. A PCI-DSS standard ugyanis a kártyatársaságok adatbiztonsági szabványa. Segítségével a kereskedők iránymutatást kapnak a kártyaadatok kezeléséhez szükséges biztonsági megoldásokról.

  • OTP Mobil tipp: a mobilfizetés esetenként biztonságosabb lehet más módoknál, hiszen hiába lopják el telefonunkat, a tranzakció befejezéséhez további azonosításra van szükség.

 4. Csak fizetésre jók a pénzügyi mobilapplikációk?

  Tévhit: a fizetési appok egyedüli funkciója a tranzakciók indítása, így nem éri meg ezeket letölteni telefonunkra, ráadásul túl sok tárhelyet is foglalnak a készüléken.

  Tény: a mobilapplikációk jó része lehetővé teszi a többféle fizetési mód közti választást (pl. bankkártyás, átutalásos vagy mentett kártyás), valamintatranzakció folyamata jellemzően egyszerűbb és gyorsabb az applikációkon keresztül. Visszakereshetők az appokban a korábbi vásárlások is, így könnyedén ellenőrizhetjük, hogy kiegyenlítettük-e már a kérdéses számlát. Emellett a pénzügyi mobilalkalmazások gyakran több szolgáltatást is magukba foglalnak (ahogy a Simple by OTP is), így egy app letöltése elegendő a különböző vásárlásainkhoz – legyen az parkolás indítása, ételrendelés vagy éppen mozijegyvásárlás. A fizetési alkalmazások biztonságos környezetet biztosítanak, ahol a bankszámla- és bankkártya-adataink védve vannak, így nyugodt szívvel megadhatjuk ezeket.

  • OTP Mobil tipp: próbáld ki a Simple by OTP legújabb funkcióját, a QR kódos csekkfizetést is!

 5. Drágább a mobilapplikációs fizetés?

  Tévhit: az applikáción keresztüli fizetésnek biztosan vannak rejtett költségei, amelyekkel nem kalkulálunk.

  Tény: előre nem látott költségekre nem kell készülnünk, az alkalmazások esetében az összegbeli eltérést a kényelmi díj mértéke adhatja. Ugyanakkor ez minden esetben előre látható, így a felhasználó szabadon dönthet, folytatja-e a vásárlást vagy sem.

  • OTP Mobil tipp: akár interneten, akár telefonon keresztül vásárolunk, mindig érdemes kalkulálni a kényelmi díjjal, amely például jegyvásárlás esetén nem tartozik a jegyárhoz, hanem a rendszer használatának díjaként számolják fel!

A fentiekből is látható, hogy kellő körültekintéssel és az egyes fizetési módokat jól ismerve az online térben is biztonsággal fizethetünk – első körben tájékozódjunk megfelelően, majd ne féljünk használni a digitális fizetési lehetőségeket!


[1] https://www.mastercard.hu/hu-hu/frequently-asked-questions.html

Related posts

Kösd be az öved az online térben is!

admin

A biztonságé a főszerep az OTP Mobil új kampányában

admin

Fizetési adataink őrei az online térben

admin