Kösd be az öved az online térben is!

Biztonságban a nyílt hálózatokon

Adataink védelme kulcskérdés. De hogyan lehetünk biztonságban, ha nyilvános hotspotról netezünk? Mik azok a magánhálózatok, és miért éri meg használni őket? Ezeket a kérdéseket járjuk körül alábbi cikkünkben.

Ingyenes, nyílt hálózatra kapcsolódni kényelmes megoldásnak tűnhet, azonban nem árt az elővigyázatosság: előfordulhat, hogy ezek a nyilvános hotspotok csupán adathalászok trükkös eszközei. Nyilvános WiFi-t használva bárki, aki jelszóval és egy kis tudással rendelkezik, figyelemmel kísérheti online tevékenységünket, amelyet aztán különböző célokra – sok esetben marketingcélokra – használhat fel. A közbeékelődéses (Man-in-the-middle) támadások például tipikusan ebbe a kategóriába esnek, ennek során nem a kiszolgálóval, hanem a támadóval történik meg a kommunikáció, így kompromittálja a támadó a felek közti kapcsolatot.

Az internetes biztonság maximalizálásában segíthet a VPN, hiszen használatával anonim módon és biztonságosan böngészhetünk. De hogyan is működik ez pontosan?

Amikor okostelefonunkkal, táblagépünkkel vagy számítógépünkkel csatlakozunk az internetre, az internetszolgáltató az, aki létrehozza a kapcsolatot az eszközünk és a keresett webhely között. Ehhez a szolgáltató az IP-címet használja fel, amely azonosítja az egyes számítógépeket az online követhetőség és felismerhetőség érdekében. A kiszolgáló adatbázisa tárolja az IP-címet, és az oldalakon végzett tevékenységeket, amiket aztán információként eladhat más ügyfelei számára anélkül, hogy tudnánk róla. Emellett az internetszolgáltató segítségével megtekinthetők online aktivitásaink, a jelszavaink és a személyes információink is.

A VPN (virtual private network) vagy más néven a virtuális magánhálózat hasznos lehet online aktivitásunk és helyzetünk elrejtésére: használata esetén ugyanis eszközünk az internetszolgáltatónk helyett egy VPN-kiszolgálóhoz csatlakozik biztonságos, titkosított kapcsolaton keresztül. Ezután a VPN-kiszolgáló kapcsolódik az általunk felkeresett webhelyhez. Ott a szokásos módon rögzítik a látogatásunk adatait, azonban nem a saját, hanem a VPN-kiszolgáló IP-címe alapján.

Sokféle VPN szolgáltató közül választhatunk, és a legtöbbnek van ingyenes próbaverziója is, így könnyen letesztelhetjük, hogy megfelelő-e számunkra az adott opció. Érdemes megvizsgálni többek között, hogy mennyire könnyű használni, a szoftver letöltésétől és telepítésétől kezdve a megfelelő szerverhez történő csatlakozásig. Ami a legfontosabb, hogy biztonságos privát hálózat mellett döntsünk, tehát rendelkezzen nagyon magas minőségű titkosítással, sokféle protokollal, DNS szivárgás elleni védelemmel és kill-switch funkcióval. A DNS szivárgás egy számítógéphiba, amely véletlenül „kiszivárogtatja” az IP-címet külső feleknek, a kill-switch pedig lényegében megszünteti az internetkapcsolatunkat, ha a VPN kapcsolatunkban zavar támad.

Amennyiben egy nyilvános WiFi hálózathoz csatlakozunk, akkor jobb, ha ezt virtuális magánhálózaton keresztül tesszük. Valódi IP-címünk rejtve lesz, elfedve a valós helyzetünket, és az adatainkat is megvédve a potenciális betolakodóktól. További előnye, hogy az internetszolgáltatók így nem férhetnek hozzá felhasználási naplónkhoz, nem követhetik nyomon az aktivitásainkat. Ehelyett csak titkosított statisztikákat látnak a VPN-kiszolgálón keresztül, így mindenképpen javasoljuk használatát.

Related posts

Tények és tévhitek az online és mobilfizetésekről

admin

Mobilnet vs. wifi: mennyire biztonságosak a nyilvános hálózatok?

admin

Kösd be az öved az online térben is!

admin