Trendek az online világban

Zöldülő pénzügyek

Egyre népszerűbbek a készpénzmentes fizetési módok, amelyek nemcsak gyorsak, egyszerűek és biztonságosak, de még környezetvédelmi szempontból is kedvezőbbek, mint a bankjegyek és érmék mindennapos használata. A klímaváltozás meghatározó, hosszú távú tényező lett a vállalatok számára, így a fenntarthatóság, a „zöld” szemlélet már a befektetések során is kezd egyre nagyobb hangsúlyt kapni. A koronavírus krízis megjelenése ezt a trendet pedig csak még jobban megerősítheti.

A környezetvédelem korunk egyik legégetőbb kérdése, és a piaci trendeket is egyre inkább a Földünk védelme, a természeti értékeink megőrzése alakítja. Sokan fogyasztói szokásaik megváltoztatásával veszik ki részüket ebből a mozgalomból, de az új globális fizetési ökoszisztéma kialakulása is – amely magában foglalja mind a fizikai készpénzt, mind a mobilpénztárcákat – segíti a folyamatokat. A telekommunikációs, a banki és a kiskereskedelmi szektor együttműködése pedig idővel elhozhatja a készpénz nélküli társadalom korát annak minden előnyével.

Mobilfizetéssel a kisebb ökológiai lábnyomért!

A készpénzforgalom hatalmas mennyiségű szén-dioxid kibocsátással jár, de szerencsére a modern fizetési megoldások esélyt adnak ennek leküzdésére. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. megállapította, hogy a 2019-ben 30 milliárd forintot meghaladó elektronikus mobilfizetési tranzakció történt, amelynek köszönhetően jelentősen csökkent a karbonlábnyom mérete. Ez a szám 129 tonnávaltöbb lett volnaakkor, ha a szolgáltatásokat készpénzzel vették volna igénybe az ügyfelek. A mobilapplikációk jó része lehetővé teszi a többféle fizetési mód közti választást (például bankkártyás, átutalásos vagy mentett kártyás), valamint a tranzakció folyamata jellemzően egyszerűbb és gyorsabb az applikációkon keresztül. Visszakereshetők az appokban a korábbi vásárlások is, így könnyedén ellenőrizhetjük, hogy kiegyenlítettük-e már a kérdéses számlát.

A zöld befektetés az új pénzpiaci trend? A COVID-19 koronavírus megjelenése a vállalatok stratégiáinak és pénzügyi megfontolásainak zöldebb útra terelését is felgyorsíthatja. A klímaváltozás következményeire és hatásaira irányuló kiemelt figyelem, illetve az ebből adódó globális fogyasztói magatartásváltozások befolyással vannak a részvénypiacok működésére is. A CNBC elemzése szerint a számok is ezt támasztják alá. Egyre fontosabbak a vállalatoknak azok a lehetőségek, amelyek kapcsolódnak valamilyen módon a környezetvédelemhez vagy a társadalmi felelősségvállaláshoz. A befektetők is egyre inkább érdeklődnek az olyan részvények iránt, amelyek mögött a vállalatok szociálisan és környezet szempontjából is tudatos tevékenységet végeznek. Hasonló trend érezhető a tőzsdén kereskedett alapok területén is. A társadalmilag és környezetileg tudatos (úgynevezett ESG – az angol Environmental, Social és Governance szavak rövidítése) befektetési alapok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek majd a szakértők szerint. A kötvénypiacon is érezhető a zöld opciók felívelése. Tavaly a vállalatok és a kormányok óriási értékben bocsátottak ki zöld kötvényeket, annak érdekében, hogy különböző fenntartható projekteket finanszírozhassanak. Többek között az energiahatékonyság, a szennyezés-megelőzés, a tiszta közlekedés vagy az új zöld technológiák fejlesztése volt fókuszban.

#maradjotthon

A jelenlegi járványügyi helyzetben különösen figyelnünk kell egymás védelmére. Aki teheti, maradjon otthon, és törekedjen arra, hogy a lakása biztonságából intézze ügyeit online vagy telefonon. A Simple applikáció is segít, hogy az ügyintézés és az ételrendelés ebben a nehéz időszakban is egyszerű, gyors és biztonságos lehessen. Az alkalmazás Netpincér szolgáltatása óriási étterem kínálattal rendelkezik, így, ha esetleg meguntuk a főzést vagy kifogytunk a kreativitásból, könnyen megoldhatjuk az ebéd vagy a vacsora kérdését. A fizetés biztonságos környezetben, online, a házhoz szállítás pedig gyorsan és érintkezésmentesen történik.

Related posts

Tények és tévhitek az online és mobilfizetésekről

admin

Hangalapú azonosítás, akár a pénzügyeink intézésekor is?

PAdTrends

Mire figyelj online vásárláskor?

admin