Biztonság

Hogyan játssz biztonságosan az online térben?

Esport biztonságosan

Már Magyarországon is egyre népszerűbb az esport, a külföldi versenyek évek óta stadionokat töltenek meg és egyre szélesebb réteget érnek el, illetve nemcsak a társadalmi, hanem a szakmai elfogadottságuk is egyre nő. A mostani járványhelyzet pedig alkalmat adott arra, hogy olyanok is megismerhessék a videójátékos versenyeket, akik békeidőben inkább klasszikus focit vagy kosárlabdát néznének. Azok számára, akik nem csak nézni, de űzni is szeretnék a virtuális sportokat, összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan érezhetik biztonságban magukat a „pályán”.

Mi is az az esport?

Az elektronikus sport, vagyis esport számítógépes és konzolos játékokkal való egy (single player) vagy több (multiplayer) szereplős versenyszerű játékot jelent. Résztvevői amatőr vagy akár professzionális módon is foglalkozhatnak egyes videójátékokkal, – különböző hivatalos versenyeken és bajnokságokon való részvétellel. A profi játékosokat a világ minden tájáról rajongók milliói figyelik és követik: az olyan streaming szolgáltatások, mint például a Twitch, lehetővé teszik számukra, hogy kedvenc versenyzőiket valós időben láthassák játszani.

Mivel ezek a játékok online térben zajlanak, fennáll a veszély, hogy illetéktelenek juthatnak a rendszerünkbe. Csak egy játék letöltése vagy frissítése is tartogathat számunkra kellemetlenségeket. A csalók jelenléte szinte egyidős magukkal a játékokkal: előfordulhat, hogy olyan tisztességtelen játékossal találjuk szembe magunkat, aki nem sportszerűen szeretne győzelmet aratni. Bosszantó érzés, ha egy olyan ember ellen vesztünk, aki egyértelműen csalással jut előrébb. Azért, hogy mindezt megelőzhesd, és minden szempontból biztonságosan élvezhesd kedvenc játékaid, összeszedtünk pár tanácsot:

  • Telepíts Anti-Cheat szoftvert!

A játék bármely olyan külső fejlesztésű módosítása, melyet arra terveztek, hogy előnyhöz juttasson egy játékost egy másikkal szemben, csalásnak vagy „hack”-nek minősül és az adott játékból vagy szerverről kitiltást eredményez. 

A különböző megoldásokat, melyeket azért fejlesztenek, hogy felfedezzék a csalásra alkalmas kódokat, programokat, összefoglaló néven „Anti-Cheat” szoftvereknek nevezzük. Ilyen rendszerrel többek között a Valve, az ESL, az ESEA, a CEVO és a FaceIT is rendelkezik. Ezek a rendszerek megbízhatóan észlelik a csalásokat.

  • Kerüld a nem megbízható számítógépeket!

Ha nem vagy biztos abban, hogy a játékhoz használt számítógépen nincs csalás, úgynevezett cheat engine telepítve, ne játssz olyan szerveren, ami nem megfelelően védett! Kerüld a fiókod használatát internet-kávézókból vagy közös használatú számítógépekről, illetve, ha kénytelen vagy egy ilyen számítógépet használni, győződj meg róla, hogy azt átvizsgálták vírusok, trójai programok, billentyűleütés-rögzítők és egyéb kártevők után, melyek a bejelentkezési adataid eltulajdoníthatják!

  • Légy óvatos egyedi módosítások letöltésekor!

Ügyelj arra, hogy játékmódosítások, például parancsfájlok vagy egyedi külsők („skinek”) telepítésekor csak megbízható forrásból tölts le tartalmat!  Mindig keresd a jogtiszta tartalmakat a skinek és egyéb kiegészítők telepítésekor, a hivatalos, játékbeli store-okból vásárolj inkább.

  • Ne add meg a jelszavad senkinek!

Ne engedelmeskedj más felhasználók bejelentkezési névvel és jelszóval kapcsolatos kéréseinek, ezeket ne oszd meg senkivel! Egy jóindulatú játékos-klán soha nem kéri belépési adataidat a hozzájuk való csatlakozáshoz és a játékszerver-adminisztrátoroknak sem lehet szüksége a fiókod adataira.

  • Ne kattints megbízhatatlan forrásból származó ismeretlen linkekre!

Gyakori, hogy a játék részeként letöltésre felajánlott futtatható Windows képernyővédő, dinamikus hivatkozáskönyvtár vagy batch fájlok kártékony szoftvert tartalmaznak, melyet a hackerek bejelentkezési információk ellopására terveztek. A csalóprogramok szintén nagyon gyakori forrásai a kártékony programoknak.

  • Közös használatú gépen mindig jelentkezz ki a fiókodból!

Ha a számítógépnek, melyet a játékok elérésére használsz, több felhasználója van, ne felejts el teljesen kilépni, mikor befejezted a számítógép használatát. A bejelentkezési mezők automatikus kitöltését, és ezzel a „bejelentkezési adataim mentése” vagy a „Jegyezze meg a jelszavamat” funkciót semmilyen esetben se használd még, ha saját számítógépen játszol, akkor sem. A funkció alkalmazása esetén más felhasználó is hozzáférhet a felhasználói fiókodhoz, visszaélhet azzal, még akkor is, ha a játékot befejezve kijelentkezel a fiókodból.

  • Vizsgáld át számítógéped!

Rendszeresen vizsgáld át számítógéped vírusok, billentyűleütés-rögzítők, kémprogramok, és más kártékony programkódok után a legfrissebb vírusadatbázist használó víruskereső segédprogramokkal.

Ha a biztonság adott, mérd össze a tudásod a legjobbakkal!

E-sport bajnokság indult Michelisz Norbert szakmai vezetésével, a Hungaroring szerepvállalásával. Az öt fordulóból álló, Hungaroring E-sport Bajnokság névre keresztelt online szezon kivételes lehetőséget kínálnak az indulóknak. A fődíj egy teljes idényre szóló virtuális versenyzési lehetőség a M1RA-csapatban egy magyar, vagy nemzetközi online autós gyorsasági bajnokságban 2021-ben.

További információ: http://game.raceroom.com/championships/48

Related posts

Tények és tévhitek az online és mobilfizetésekről

admin

#SellSafe – így készítsd fel webshopodat a csalások, támadások ellen

PAdTrends

Így intézd hatékonyan és biztonságosan otthonról ügyeidet!

PAdTrends