Kösd be az öved az online térben is! Videók

Mobilnet vs. wifi: mennyire biztonságosak a nyilvános hálózatok?

Sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nyílt hálózatot kényszerülünk használni. De mennyire megbízható ez a megoldás? Mire kell figyelnünk, mikor nem áll rendelkezésünkre a saját mobilinternetünk?

„Napjainkban az internetes bűnözés az egyik legjövedelmezőbb bűnözési forma, így már legalább két évtizede károsítja az emberek millióit, olyan bevételeket termel, amelyeket például a kábítószer kereskedelem még méreteiben sem tud megközelíteni. Gyakorlatilag minden országban, így Magyarországon is kialakultak már azok a bűnözői rétegek, akik interneten keresztül próbálnak meg illegális bevételre szert tenni.”

– mondta el Zala Mihály, az EY Magyarország kibervédeli és informatikai tanácsadási üzletágának a vezetője

Milyen veszélyei vannak a nyílt mobilhálózatoknak?

„Az emberek tudatlanul is követnek el mobilozási szokásaik során olyan hibákat, amelyeket a bűnözők kihasználnak. Banki ügyfelek, akiket igyekeznek rendszeresen megcsapolni alapvetően kisebb tételekkel, hogy ne okozzanak vele azonnal nagy feltűnést. Külön kategória lehet a bankolás mellett mondjuk a nyílt hálózatoknak a használata, a plázákban, kávéházakban vagy gyorséttermekben ingyen, nyílvános wifit szoktak biztosítani az oda látogatók számára. Ennek elsősorban kényelmi okai vannak, hogy ezzel is oda vonzzák a fogyasztókat. Ezeket a hálózatokat sokkal nagyobb arányban lehet támadási célra felhasználni.”

– ismertette a vezető

Ha tehetjük, érdemes kerülni a nyilvános hálózatok használatát, továbbá – ahogy Zala Mihály javasolta – érdemes mellőzni a saját mobilinternetünk másokkal való megosztását is, ugyanis sosem tudhatjuk, hogy mikor használják azt esetlegesen akár egy bűncselekményre, vagy bármi olyan tevékenységre, ami felkeltheti a hatóságok figyelmét, és ezáltal könnyen kerülhetünk mi magunk is kellemetlen szituációba.

Related posts

Biztonságban a nyílt hálózatokon

admin

Biztonságban a közösségi felületeken

admin

Mire figyelj online vásárláskor?

admin